Saturday, September 17, 2016

Toorjuustukoogikesed soolakaramelli ja vürtsiste pähklitega

Kui jõuludeks tegin sarnast kooki, mis oli ahjus küpsetatud + õunte ja veel muu värgiga, siis seekord tegin pisikesi külmutatud koogikesi. Olen varem ka mõelnud, et kuidas oleks muffinivormis toorjuustukoogikesi teha ja ega ma seda ju googeldada saa, peab ikka ise tegema.

Muffinivormi põhja panin tüki küpsetuspaberit, selle alla natuke sulavõid, et paber kinni püsiks ja minema ei nihverdaks end, kui küpsisepuru põhja surun, ääred määrisin võiga. Põhja tegin täitsa tavalise küpsise-või segu, kasutasin Selga kondentspiima küpsiseid. Panin Selga küpsiseid 1 paki ja seda segu jäi korralikult üle, niiet mu ema sai järgmises koogis seda kasutada. Tundub, et siin majas tehakse palju kooke :D :D

Toorjuustusegusse panin 400g toorjuustu, ~300ml vahukoort, suhkurt ja 1-2tl vanillsuhkurt.
Kuigi ma päris palju želatiini kasutanud, siis minu jaoks on ikka alati keeruline arvestada, et palju seda panema peaks. Ma ei taha, et kook oleks väga kummine vms, peab ikka pehmem olema, aga samas peab ilusti koos püsima. Panin umbes seda siis ehk 1,5tl želatiini ja sai no niiiii täpselt!

Soolakaramell on vist üks muu maailma lemmikumaid asju üldse, niiet tegin päris palju kvaliteedikontrolli sellele :D
Soolakaramelli tegemisega on mul selline värk, et essa kord läheb alati aia taha. See on nii mul alati, kuigi võiks asja juba käppa saada :D Nagu ikka alati ütlen, siis tegelikult pole selle tegemises midagi rasket, aga seda peab koguaeg jälgima. Ei tohi muude asjadega tegeleda, sest see suhkru sulamine on hetkega!
Soolakaramellik panin ~1,5-2spl vett kastrulisse, seejärel natuke alla 100ml suhkurt peale. Lasin tal omasoodu olla, ei sega(!!) ega keeruta. Kui hakkab juba pruunimaks minema, siis keerutasin potti, et ühtlaselt sulaks. Lasin natuke veel tulel olla. Tulelt võttes lisasin 40g võid ja 100ml vahukoort. Seda tehes on korraga kõik auru täis :D Kui ilus karamelline, siis lisasin 1tl soola.

Vürtsikate pähklite tegu on lihtne. Purustasin kõigepealt 50g metspähkleid. Kastrulisse panin 1spl suhkurt ja 1tl piparkoogimaitseainet, mille lasin sulama ja seejärel lisasin pähklid. Segasin kiirelt ja kallasin samamoodi kiirelt küpsetuspaberile laiali (nagu pildilt natuke näha, siis küpsetuspaberi servadesse panin tassid, et see ära ei liiguks).
Kõik kokku ja voilaa!

No comments:

Post a Comment