Esimese asjana pidigi tegema soolakaramelli. Suhkur läks 1 supilusikatäie veega tulele ja pidi sulama laskma ja senikaua, kuni läheb tuntavalt pruuniks ja karamelli lõhn. Mina mingit karamelli lõhna ei tundnud ja tegelikult peab tulelt võtma nii kui natukenegi hakkab pruunimaks minema, sest kõrbeb NIIII kiirelt ära. Esimene laar läkski mul aiataha, sest keerasin mõneks sekundiks pilgu ja läkski kogu kupatus hukka. Võtsin end kokku ja tegin teise laari ja no see tuli megahea - ennast ikka kiitmas :D
![]() |
Selline see siis olla ei tohi, sellisest võib piparkoogi tainast teha :D :D |
![]() |
Selline on õige, aga siia on juba lisatud ka või, sool ja vahukoor |
Ka põhi läks külma, et taheneda. Põhja peale läks õunakiht, mis tuli eelnevalt pannil pehmeks küpsetada koos suhkru ja kaneeliga + võiga. Mul sai vist õuna natuke vähem, aga mulle väga ei meeldi neid koorida ja tükeldada (laisk), niiet ei teinud neid juurde ka. Aga minu arvates ei olekski kooki neid juurde tahtnud.
Õunakihi peale läks ka natuke soolakaramelli ja toorjuustukatte. Toorjuustukatteks segasin toasooja toorjuustu vahukoore ja munaga, lisasin natuke suhkurt. Segu ülejäänud koogil läks see 160 kraadi juures ahju 35-40 minutiks. Kui on küpsenud, siis peab ahju jahtuma jätma, kuid ahjuukse natuke lahti (pajakinnas vahele). Seda umbes tunnikeseks ning siis külmkappi (või külma koridori) 5-12 tunniks seisma. Ma ausalt aega ei võtnud, lihtsalt järgmisel päeval jätkasin. Ülejäänud osa peabki tegema enne serveerimist.
![]() |
Ahju! |
Enne serveerimist tegin esmalt krõbedad pähklid. Selleks läks taaskord suhkur pannile sulama, kuhu segasin kohe ka kaneeli ja vürtsid. Ma ei hakanud erinevaid vürtse otsima, vaid lisasin lihtsalt kaneelile lisaks piparkoogimaitseainet. Pannil andsid need igatahes imelist lõhna ja kõik kiitsid, kuidas jõululõhn on üleval :) Õpetuses oli, et vürtsid segada kohe suhkruga ja lisada pähklid kohe, kui läheb tuntavalt pruuniks, aga seda oli üsna raske aru saada, arvestades et see segu oli kohe pruun :D Eks ma lisasin pähklid siis, kui tundus, et suhkur on ära sulanud. Kui tulelt võtsin, siis pidin kiirelt selle kallama küpsetuspaberile, sest tahkub uuesti väga-väga kiiresti. Kui oli ära jahutnud natuke, siis kätega lihtsalt murendasin väikesteks tükkideks.
Toorjuustukihi peale läks vahustatud vahukoor, sellele omakorda siis soolakaramell ja kõige peale vürtsised pähklid. Tegin seda kooki kodus jõuludeks ehk lõpetasin kui terve perekond oli kohal ja selleks hetkeks olid enamus taas kööki ilmunud ja lihtsalt kõik jälgisid, kuidas ja mida ma teen. Oli tõesti tunne nagu mingi žürii ees valmistaks seda :D Keegi neist ei suutnud ära oodata, millal saab koogi kallale asuda ja kui mul lõpuks pildid tehtud olid (mida nende ees oli päris imelik), siis andsin loa Tarrenile noa haarata ja kook lahti lõigata ning võin öelda, et enamus koogist kadus väga-väga kiiresti. Kõik sõid ja kiitsid! :)
![]() |
Selline mõnnake ta saigi :) |
Retsept ise pärit SIIT.
No comments:
Post a Comment